Ett brandlarm kan vara utformat på många olika sätt och efter olika regelverk och specifikationer. Det består av följande delar
Olika typer av detektorer
Känner av en given maxtemperatur eller en temperaturstegring.
Larmar för synliga eller osynliga partiklar i luften. Två funktionsprinciper finns för rökdetektorer – optiska som mäter ljusflödet i luften och joniserande som mäter elektrisk ledning i luft.
Indikerar brand genom att mäta ultraviolett eller infraröd strålning.
En variant på rökdetektering då luften sugs in till en central mätenhet som analyserar partikeltätheten i luften. Dessa detektorer kan göras mycket känsliga och kan lämna information och förlarm vid flera nivåer.
En större byggnad delas normalt in i olika sektioner. Detektorerna i en sektion kopplas på samma slinga och vid larm indikerar larmcentralen vilken sektion av byggnaden som larmet kommer ifrån. Andra larmsystem har adresserbara detektorer så att varje detektor har en egen identitet. Vid larm indikeras då vilken detektor som har aktiverats.
Olika typer av larmgivning
Beroende på hur larmgivning är arrangerad brukar man tala om olika typer av larm.
Larm ges internt till vissa personer. Det kan t.ex vara på fartyg och varuhus där man vill kontrollera larmet och vidta åtgärder innan brandlarm ges och utrymning påbörjas.
Vid brand ges larm internt i byggnaden så att personer kan utrymma.
Larm med vidarekopplad larmfunktion så att t.ex räddningstjänsten, en industribrandkår eller liknande brandsläckande enhet larmas.
Definitionerna är ibland inte helt entydiga och vissa larminstallationer kan kopplas så att de fungerar på ett vis dagtid och annorlunda nattetid då byggnaden är obemannad.
Regler och standard
SBF har givit ut regler för brandlarm SBF 110 (tidigare RUS 110). SBFs regler utarbetades och publicerades tidigare av Försäkringsförbundet och tillämpades huvudsakligen på större anläggningar eller då ett försäkringsbolag krävde att ett brandlarm installerades. Flertalet anläggningar är dock installerade utan krav från försäkringsbolag och inte i enlighet med SBFs regler. Det finns även ett flertal europastandarder med regler för de enskilda komponenternas utformning och funktion.